Jos van Rey: de opkomst, de val én de wederopstanding

© ANP
Justitie komt dinsdag met de strafeis in het hoger beroep van de corruptiezaak rond politicus Jos van Rey.
Vorig jaar juli werd de oud-wethouder van Roermond door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld omdat hij zich had laten omkopen door projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Rey kreeg een taakstraf van 240 uur opgelegd.

Hoger beroep
Zowel Van Rey als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het Gerechtshof in Den Haag buigt zich daar op dit moment over. Vorige week dinsdag en woensdag waren de eerste zittingsdagen.

Teruglezen: Eerste dag hoger beroep corruptiezaak Jos van Rey
Teruglezen: Tweede dag hoger beroep corruptiezaak Jos van Rey
© L1/Loes Schreurs

Politiek

Van Rey werd geboren in een slagersgezin. Hij volgde mulo en hbs, maar maakte beide opleidingen niet af. Van Rey begon zijn werkzame leven in de verzekeringsbranche. Hij had zijn eigen assurantiekantoor. In 1974 zette hij zijn eerste stappen in de gemeentepolitiek als raadslid.

Wethouder en zonnekoning

De zakenman werd al snel wethouder. Van 1979 tot oktober 1982 was hij portefeuillehouder maatschappelijk welzijn en onderwijs. Hij stoomde zelfs door tot Den Haag, waar hij Tweede Kamerlid werd. Later was hij ook nog lid van Provinciale Staten in Limburg, gemeenteraadslid in Roermond, opnieuw wethouder in die stad en Eerste Kamerlid.

Tijdens zijn bestuursperiode groeide de stad enorm. Het Designer Outlet Center bleek een schot in de roos. Die bloeiperiode leverde Van Rey de bijnaam op van 'zonnekoning' van Roermond.

'San Jose'

Het Openbaar Ministerie startte in de zomer van 2012 een onderzoek onder de codenaam 'San Jose'. Tijdens dat onderzoek werden ook de telefoons van de wethouder afgetapt. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie duurde jaren, tot grote woede en frustratie van Van Rey.

Verdacht

Sinds oktober 2012 wordt hij verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie. De Rijksrecherche deed op 19 oktober van dat jaar invallen in zijn woning in Herten, zijn werkkamer in het stadhuis en in de woningen van zijn zoon en een dochter.

Telefoontje

De inval werd gedaan na het onderscheppen van een telefoontje tussen Van Rey en toenmalig burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns. Van Rey gaf hem informatie over de vertrouwelijke sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie; Offermanns een van de sollicitanten.
Door de lopende zaak werd Van Rey politiek vleugellam. Hij legde daarom op 22 oktober 2012 zijn wethouderschap en lidmaatschap van de Eerste Kamer neer.
© ANP

Veroordeling

Na jaren van onrust werd Van Rey vorig jaar juli veroordeeld omdat hij zich heeft laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Verder lekte hij uit een vertrouwenscommissie en werd hij schuldig bevonden aan stembusfraude. Hij kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Politiek

Ondanks dit alles zegt Van Rey zijn politieke loopbaan niet vaarwel. Hij is volgend jaar opnieuw verkiesbaar voor de Roermondse gemeenteraad. De 71-jarige is lijstduwer voor de tienkoppige fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Hij verwacht met voorkeurstemmen terug te keren in de raad.