Horst krijgt opleiding voor asbestruimers

© Judith van Kessel
Er komt een opleiding asbest  in Horst. Die moet zorgen dat er genoeg werknemers zijn om voor 2024 alle asbestdaken te kunnen verwijderen van woningen, stallen en bedrijven.
Vanaf 1 januari 2024 zijn daken van asbest wettelijk verboden.

Werklozen

Behalve jongeren komen ook langdurig werklozen in aanmerking voor de opleiding. Die is vooral op de praktijk gericht. De leerling gaat een arbeidsovereenkomst aan met een bedrijf en volgt daarnaast een of twee dagen lessen per week. Bedrijven die als leerbedrijf willen worden toegelaten, moeten aan de geldende richtlijnen voldoen, schrijft SP-gedeputeerde Daan Prevoo aan het Limburgs Parlement.
Illegaal
Malafide bedrijven worden op die manier uitgesloten. Prevoo noemt dat van groot belang, omdat er momenteel heel wat bedrijven zijn die illegaal asbest verwijderen en 'daarmee ernstige overtredingen begaan'.

Partners
De Provincie heeft de opleiding ontwikkeld met vier partners. Dat zijn de bedrijven Asbestsanering Zuid in Panningen en Pex Dakbedekkingen in Maasbracht, het Brabantse inspectiebureau SGS Search en Bouwmensen Limburg. Die laatste partner is het opleidingscentrum voor de bouw in Horst, dat de opleiding asbest gaat verzorgen.

De dichtstbijzijnde opleiding asbest was tot nu toe in Heeswijk-Dinther, in de buurt van Den Bosch.