Limburgers weinig tevreden over hun woningcorporatie

© iStock
Veel Limburgers die in een huurhuis wonen, geven hun woningcorporatie een laag cijfer voor de staat van hun woning. Het varieert van een 4,8 tot een klein zesje.
Dat blijkt uit een enquête die de regionale omroepen hebben gehouden. Ruim 1200 Limburgers vulden die in, landelijk deden zo'n 8000 mee.

Servatius

Woningcorporatie Servatius in Maastricht scoorde het laagst bij de mensen die de enquête invulden. Huurders gaven die corporatie een 4,8. "Dat is heel vervelend, dat vinden we niet fijn", concludeert directeur Gert Weenink. "We doen er van alles aan om dat te voorkomen."
?Servatius steekt de hand in eigen boezem; de coöperatie zat lang in financiële problemen, legt Weenink uit. "We zijn weer volop aan het investeren, ik kan niet ontkennen dat het een tijdje niet gelukt is omdat we moesten aflossen. We zijn nu hard bezig om 3500 woningen binnen 10 jaar aan te pakken. Maar we kunnen niet alles tegelijkertijd doen."

Niet serieus genomen

Klachten worden door de corporaties niet altijd serieus genomen. Dat weet ook Tamara Vossen uit Maastricht; ze betaalt 720 euro huur per maand maar dat vindt ze haar huis op dit moment niet waard. "Het tocht hier in huis, als je op de bank zit moet je een sjaal omdoen, want je krijgt een stijve nek van de wind", vertelt ze. "Ze luisteren gewoon niet." Ze heeft ook last van schimmel in de badkamer en rottende kozijnen "Het is gewoon achterstallig onderhoud", foetert ze.

Vocht

Ze is niet de enige met klachten. Elaine en Tom Akerboom in Landgraaf hebben ook last van tocht en ook van vocht in de kelder: "Als het regent staan we wel eens tot onze enkels in het water."

Onderhoud

In Limburg is de afgelopen jaren het minste aan woningen verbeterd. 36 procent van de huurders in Limburg zegt dat er al tien jaar niets aan de woning is aangepast. Landelijk is dat 27 procent. Tamara Vossen: "Zoals we hier in zijn getrokken, zo is het huis nog altijd in dezelfde staat."
Ondanks het soms gebrekkige onderhoud willen veel Limburgers in hun huis blijven wonen. Elaine Akerboom: "Ik wil dit huis heel graag kopen, dan weet ik dat ik het geld tenminste voor mezelf gebruik."

Honderden miljoenen

?Aedes, de koepelvereniging van woningcorporaties, laat weten dat na jaren van uitstel de komende tijd honderden miljoenen extra in onderhoud en verbetering van huurhuizen wordt gestoken.
Uit de enquête blijkt ook dat hoe ouder de woning is, hoe ontevredener de huurders zijn. In zijn algemeenheid reageren de corporaties wel redelijk snel op klachten.

Landelijk onderzoek

De enquête is landelijk verspreid via de websites van alle regionale omroepen en bevat daardoor een goede regionale spreiding. In totaal hebben ongeveer 8000 mensen de vragenlijst ingevuld. Omdat mensen met klachten de enquête naar waarschijnlijkheid eerder invullen dan mensen zonder klachten, zal het gemiddelde cijfer waarschijnlijk lager zijn dan het daadwerkelijke gemiddelde. Voor een landelijk beeld is de enquête daardoor niet geschikt. De uitkomsten zijn wel geschikt om een goede vergelijking te maken tussen provincies.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!