Oud-Defensiemedewerkers getuigen over gifverf Chroom-6

De voormalige defensiewerkplaats in Eygelshoven.
Oud-werknemers van de voormalige defensiewerkplaatsen in Eygelshoven en Brunssum leggen woensdag getuigenverklaringen af voor de rechtbank Limburg.
Ze gaan verslag doen van de arbeidsomstandigheden waaronder ze jarenlang met de kankerverwekkende chroom-6-verf hebben gewerkt.De getuigenverhoren zijn een initiatief van de Heerlense advocaat Rob Bedaux. Die bereidt een rechtszaak voor waarin hij schadevergoeding eist van Defensie.

Gevaarlijke stof
Afgelopen september werd bekend dat medewerkers van Defensie op grote schaal zijn blootgesteld aan verf die het giftige chroom-6 bevat. Tot 2008 werd met de gevaarlijke stof gewerkt terwijl toen al lang bekend was hoe gevaarlijk dat was. Chroom-6 is bewezen kankerverwekkend. De kanker openbaart zich vaak pas na tientallen jaren.

Brunssum en Eygelshoven
In Limburg werd de verf onder meer gebruikt op de voormalige POMS-materieeldepots in Brunssum en Eygelshoven. Op de legersites werd Amerikaans oorlogsmaterieel onderhouden en er werd onder meer gewerkt met CARC-verf, waar de kankerverwekkende stof chroom-6 in zit.

Vergoeding
Onlangs werd bekend dat (oud-)medewerkers van Defensie die ziek zijn geworden van werken met de verf aanspraak kunnen maken op een vergoeding van maximaal 15.000 euro. Het gaat om een voorschot dat afhankelijk van de ernst van de aandoeningen kan oplopen tot 15.000 euro.

Vergoeding Chroom-6-slachtoffers is 'unieke stap'


💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!