Steun in Kamer voor volledige baan Maastricht Airport

© Bing Maps
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het besluit van VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen om Maastricht Aachen Airport toestemming te verlenen om gebruik te maken van de hele lengte van de start- en landingsbaan.
In een commissievergadering over luchtvaart waren alleen SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren tegen. D66 en PvdA vroegen wel aandacht voor de zorgen van omwonenden en voor inspraakmogelijkheden.

Volle baan

Voor de toekomst van Maastricht Aachen Airport is het gebruik van de hele baan essentieel omdat dan vluchten met zwaardere vrachtvliegtuigen met meer vracht naar China en Noord-Amerika mogelijk worden.

Juiste balans

Minister Van Nieuwenhuizen sprak van een juiste balans tussen dat economisch belang en de omgeving omdat alles binnen de normen van de huidige gebruiksvergunning gebeurt.

Klap in het gezicht

Het gaat wel om een gedoogsituatie. Binnen een jaar moet een nieuwe vergunning rond zijn. Binnen die procedure kan iedereen zienswijzen indienen of uiteindelijk naar de Raad van State stappen, aldus de minister. Maar GroenLinks-statenlid Suzanne Kröger sprak van een klap in het gezicht van de omwonenden omdat wordt gedoogd en niet de normale procedure is gevolgd.

Vliegveld-actiegroep sleept staat voor de rechter

Kloof

SP-kamerlid Cem Lacin noemde het de wereld op zijn kop dat omwonenden pas wat kunnen doen "...als het kwaad al is geschied omdat ze nu al overlast hebben." Volgens hem illustreert het de kloof tussen Den Haag en de burger. Overigens verzet de SP in het Limburgs Parlement zich niet tegen de gang van zaken rond Maastricht Aachen Airport.

Bestaande vergunning

Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren stelde dat de wet gedogen in dit soort situaties verbiedt. Maar volgens de minister is de belangenafweging al in het verleden gemaakt en wordt nu alleen maar gebruik gemaakt van een bestaande vergunning.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!