Amper boetes voor niet opruimen hondenpoep

© iStock
De Limburgse politie heeft afgelopen jaar slechts 39 keer een hondeneigenaar op de bon geslingerd omdat zij de poep van hun viervoeter niet hadden opgeruimd.
In totaal schreef de politie daarmee een boetebedrag van 5.410 euro uit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Minder boetes

Het aantal boetes voor het niet opruimen van hondenpoep daalde de afgelopen jaren. In 2014, het eerst jaar waarover de CJIB-cijfers beschikbaar zijn, deelde de Limburgse politie nog 93 boetes uit. In 2015 waren dat er nog 71.
Het is niet duidelijk of de daling komt omdat baasjes zich netter zijn gaan gedragen, of omdat er gewoon minder gehandhaafd wordt door de politie.
© iStock

Verschillen

Hondeneigenaren in Zuid-Holland werden vorig jaar in absolute zin het vaakst betrapt. In 2016 kregen 483 personen een bon voor het niet opruimen van hondenpoep. Noord-Brabant (167 boetes) en het qua inwoners kleinere Overijssel (166 boetes) volgen op de lijst. Overijssel is daarmee de provincie waar hondeneigenaren relatief het vaakst beboet werden: daar werden zo'n 15 boetes per duizend inwoners uitgedeeld.
De boete voor het niet opruimen van hondenpoep bedraagt 140 euro. Een minderjarige betaalt voor hetzelfde vergrijp 70 euro.