Zuyd Hogeschool werkte mee aan omstreden proeven

© iStock
Zuyd Hogeschool in Heerlen heeft medewerking verleend aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de omstreden experimenten met uitlaatgassen op mensen.
Dat schrijft de NOS. In Nederland werden tussen 2006 en 2012 proeven gedaan, zo ook een aantal keren bij het RIVM.

Onethisch
Hoogleraar toxicologie Paul Borm, die tot 2017 verbonden was aan de Zuyd Hogeschool, bevestigt aan de NOS dat hij de experimenten heeft gedaan voor het RIVM met muizen en ratten, maar dus ook met mensen. Borm ontkent dat er ethisch iets niet in de haak zou zijn met uitlaatgasproeven op mensen.

Gasmasker
Een uur lang kregen de proefpersonen een gasmasker met omgevingslucht op. De proef werd gedaan, omdat er twijfel heerste over de effecten van diesel op de hersenen. De mensen die meededen, zouden toestemming hebben gegeven en waren op de hoogte van het doel van de studie en de gevaren, zo staat in het onderzoek van Borm.

Beïnvloed
Uit dat onderzoek zou blijken dat door de uitlaatgassen de informatieverwerking in de hersenen wordt beïnvloed.

Zuyd Hogeschool kan op dit moment nog niet reageren op dit nieuws. "We onderzoeken het en komen dinsdag met een reactie", zegt een woordvoerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!