Rem op DNA-test ongeboren baby

Dokters mogen een nieuwe, veilige en betrouwbare prenatale DNA-check alleen gebruiken om ernstige aangeboren aandoeningen en ernstige kinderziekten tijdig te ontdekken.
Dat stelt een internationale groep van medici, genetica-experts en ethici onder aanvoering van de Maastrichtse ethici Wybo Dondorp en Guido de Wert (Maastricht UMC+) namens de Europese en Amerikaanse genetische beroepsverenigingen.
'Standpuntdocument'
De Limburgse kranten melden woensdag dat deze verenigingen zich in een ‘standpuntdocument’ tegen de mogelijkheid keren om met deze test de volledige genetische blauwdruk van de ongeboren baby bloot te leggen. Daarmee zouden aanstaande ouders al vroeg in de zwangerschap een toekomstig gezondheidsplaatje van hun kind kunnen krijgen: eventuele ziekten, genetische risicoprofielen (voor bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson), het geslacht en zelfs ook de kleur van de ogen en het haar.
Volgens Guido de Wert is een genetisch brede screening in strijd "met het recht van het kind op een 'open toekomst'."
Bloed
In deze Niet Invasieve Prenatale test (NIP-test) analyseren laboranten DNA-deeltjes van het ongeboren kind in het bloed van de moeder. In Nederland wordt de test alleen gebruikt om de foetus te screenen op het Downsyndroom en twee zeldzame afwijkingen.
Woensdag verschijnt een interview met beide ethici in de Limburgse kranten.