Missen en keramiek in kerk Beesel

© Archiefbeeld: Istock
Er zijn plannen om van de Beeselse Gertrudiskerk deels een keramiekmuseum te maken.
Daar komen dan kunstwerken in te staan van onder meer de Stichting Draaksteken en de Stichting Beesels Keramisch Erfgoed.

Mis
De kerk wordt niet aan de eredienst onttrokken. Er zullen nog gewoon missen worden opgedragen.

Bisdom niet tegen

Het bisdom Roermond weet van de plannen en is er op zich niet tegen. "Het is een relatief nieuw fenomeen, maar het komt in Limburg steeds vaker voor dat kerken niet alleen voor de mis worden gebruikt", zegt Matheu Bemelmans van het bisdom Roermond. Het bisdom vindt het niet erg als kerkgebouwen gedeeld worden. Het zorgt ervoor dat parochies extra geld in kas krijgen en daarmee kan een kerk vaak behouden blijven door een dorp.

Geen gekke dingen

Bemelmans zegt wel dat de tweede gebruiker geen gekke dingen in de kerk moet doen die niet stroken met het karakter van het gebouw. Een keramisch museum zoals Beesel wil, daar is over te praten. Zo doet de Hubertuskerk in Genhout tegenwoordig al dienst als kunstencentrum. De kerk van Vredepeel zal in de toekomst deels worden ingericht als gemeenschapshuis.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!