Archief omstreden inseminatiearts opengesteld

© iStock
Het archief van de omstreden spermadokter Jan Karbaat van Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht wordt opengesteld voor donorkinderen, ouders en donoren.
Het is vooralsnog niet duidelijk waar Hoensbroekse gegevens zijn. Behalve een kliniek in Barendrecht runde Jan Karbaat van 1984 tot 1990 een dependance in Hoensbroek, Medisch Centrum De Dem. Hier zijn honderden kinderen verwekt.

Inspectiedienst

De kliniek in Barendrecht moest in 2009 op last van de inspectiedienst sluiten omdat de dossiers niet op orde waren. In Hoensbroek was Karbaat toen al zelf gestopt.

Zelf donor

Vorig jaar werd duidelijk dat de donorgegevens in lang niet alle gevallen correct zijn. Ook bleek dat Karbaat zelf op grote schaal donor is geweest. Daardoor is grote onrust ontstaan onder donorkinderen en hun ouders. Karbaat overleed eerder dit jaar op 89-jarige leeftijd.

Gegevens Hoensbroek

Het Radboudumc in Nijmegen heeft zich nu op verzoek van de minister over het archief ontfermd. Waar de archieven uit Hoensbroek gebleven zijn is niet duidelijk. Volgens Karbaats toenmalige partner, Marjo Noordzij, heeft de arts ze bij zijn vertrek meegenomen. De woordvoerder van de minister kan op dit moment niet zeggen of de Hoensbroekse gegevens deel uit maken van het archief in Nijmegen. Een cliënte van Medisch Centrum De Dem zegt tegen L1 dat ze vreest dat die vernietigd zijn.
Audio: cliënte Karbaat veest dat gegevens vernietigd zijn - 19 juni 2017
In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwt minister Edith Schippers dat aan de betrouwbaarheid van de archieven kan worden getwijfeld. Alle aanvragen lopen via de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb).

Oproep

De minister roept verder zaaddonoren en donorkinderen op zich in te schrijven bij de DNA-databank van FIOM, de instantie voor donorkinderen en donoren. Voor donoren vergoedt zij de inschrijving. Donorkinderen die na 2004 zijn verwekt, komt ze tegemoet met 50 euro.

Anonieme donoren

Tot 2004 was het in Nederland mogelijk om anoniem sperma te doneren. Tot die tijd zijn naar schatting zo'n 40.000 kinderen verwekt met behulp van anonieme donoren. Dat is wettelijk niet meer toegestaan. Schippers zegt dat ze wil bekijken hoe ze donorkinderen van voor 2004 kan helpen met hun zoektocht naar hun afstamming. Ze hoopt dat anonieme donoren zich bekendmaken en inschrijven in de FIOM DNA-databank.
Audio: Donormoeder en kinderen uit Vaals (19 juni 2017)