Anti-inbraaktip voor de zomer: ‘Ruim je tuin op!’

© iStock
Deze week is het zover, dan begint de zomervakantie in Limburg. Dit is ook meteen een periode waarin veel inbrekers toeslaan, want veel mensen zijn met vakantie.
Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis geeft daarom een aantal anti-inbraaktips.

Tuin en balkon

Om te beginnen is het handig, als je een tuin hebt, om kritisch te kijken naar wat daarin staat. "Laat niet te veel spullen in je tuin staan. Inbrekers willen nog weleens gebruik maken van ladders, kliko’s of zelfs schoppen. Dus berg alles op", vertelt André de la Porte. Heb je een balkon laat dan nooit de sleutel in het slot zitten. "Een raampje is zo ingetikt en dat maakt echt niet zoveel geluid als in de film. Dit kunnen dieven heel stil doen."

Social media

Het is misschien heel leuk om je vakantievoorpret te delen op Facebook of Instagram, maar verstandig is het niet. "Zo kunnen inbrekers op gemakkelijk wijze erachter komen dat je lekker met vakantie gaat en dat er binnenkort niemand thuis is."

Buren

`Beter een goede buur dan een verre vriend’ zeggen ze weleens. Tijdens de vakantieperiode is dit zeker het geval. "Vraag je buren om een oogje in het zeil te houden. Ook zou je kunnen vragen of ze je post dagelijks even uit de brievenbus willen halen, zeker als je dagelijks een krant ontvangt. Verder zou je kunnen vragen, als je een oprit hebt, of ze hun auto daar neer willen zetten. Zo lijkt het alsof er mensen thuis zijn."

Licht

Zorg ervoor dat op verschillende plekken, op verschillende tijden, in huis (ook op de bovenverdieping) licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok. "Ook is er tegenwoordig een tv-simulator. Hierdoor lijkt het net alsof de televisie aanstaat."

Speelgoed

Een heel opgeruimd huis achterlaten is misschien niet zo'n heel goed idee. "Laat wat speelgoed slingeren. Of zet wat koffiekopjes op tafel. Op deze manier maakt de woning een bewoonde indruk", aldus André de la Porte.