Zonnepanelenproject Parkstad: al 28.000 panelen verkocht

© iStock
Met meer dan 2000 deelnemende huishoudens is het zonnepanelenproject Parkstad op weg om het grootste project van Nederland te worden.
De 2058 deelnemende huishoudens hebben elk gemiddeld 14 zonnepanelen gekocht, blijkt uit een eerste inventarisatie. De stadregio wil dat uiteindelijk 7000 gezinnen zonnepanelen gaan aanschaffen. "We zijn pas een half jaar bezig met het project. Dat nu al ruim 2000 gezinnen mee doen, is fantastisch", aldus Freed Janssen. De wethouder van Landgraaf is verantwoordelijk voor het project bij Parkstad Limburg.

Energieneutraal

Deelnemers van het project kunnen een goedkope lening krijgen met een rente van 1,5 procent om panelen aan te schaffen. Ook staan de gemeenten garant. Op deze manier wil het samenwerkingsverband Parkstad Limburg het gebruik van zonne-energie stimuleren. "We willen uiteindelijk naar een energieneutraal Parkstad Limburg. Zonnepanelen helpen daarbij."
Op dit moment zijn al 22.000 panelen geplaatst. Het project is zo succesvol dat al 15 gemeenten het initiatief hebben overgenomen.

Nuth

Niet alle Parkstad-gemeenten doen mee aan het project. In Nuth was de gemeenteraad tegen het initiatief. Zo vond de raad het project concurrentievervalsing, omdat de deelnemers alleen een lening kunnen krijgen als ze bij Volta Limburg de panelen aanschaffen. Dat bedrijf heeft de aanbesteding gewonnen.

Schulden

Ook is er kritiek op de lening. Er wordt niet gekeken of de deelnemers schulden hebben. Daardoor kunnen mensen nog dieper in de financiële problemen komen. Volgens Parkstad Limburg is dat echter niet het geval. "We willen een regeling die laagdrempelig is. Ook mensen met een kleine beurs moeten zonnepanelen kunnen aanschaffen", aldus Janssen. "De rente is maar 1,5 procent. Die kunnen ze betalen met de kosten die ze besparen op de energierekening. Ze houden dan zelfs nog geld over."

Rechtszaak

Volta Limburg heeft inmiddels een rechtszaak tegen Nuth aangespannen. De zonnepanelenleverancier vindt dat de gemeente alsnog mee moet doen, zoals in eerste instantie ook was afgesproken. Bij de aanbesteding ging het bedrijf er van uit dat het ruim 100.000 panelen kon plaatsen. Nu Nuth niet meedoet, is dat niet haalbaar. Het bedrijf wijst erop dat het vorige college wel aan het project wilde meedoen.