Nieuw monument in Roosteren voor Eerste Wereldoorlog

Bij de brug tussen Roosteren en Maaseik plant Josée Vervoort de falstaffrozen. © Rob Oostwegel
Een nieuw monument van falstaffrozen in Roosteren herinnert aan de doden die hier vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het 'floramonument' bestaat uit een paar rijen houten palen, draad en rozen. Ze vormen samen de dodendraad die in de omgeving voor veel doden zorgde in de Eerste Wereldoorlog.

Dodendraad

"België en Nederland werden door de Duitsers fysiek van elkaar gescheiden. Er vielen veel doden omdat de draad onder stroom stond en mensen elektriciteit nog niet kenden", legt Josée Vervoort uit. "Ook families die aan beide kanten van de Maas woonden, werden van elkaar gescheiden en de grensoverschrijdende handel kwam tot stilstand. Vandaar dat juist in Echt-Susteren, op deze plek, dit monument moest komen te staan."

Onthulling

De onthulling van het monument volgt later dit jaar. Dan is er ook een informatiebord geplaatst over de geschiedenis van de plek en zijn er bankjes neergezet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!