‘Intolerantie vergroot kans op criminaliteit allochtoon’

© ANP Xtra
Limburg heeft weinig op met de multiculturele samenleving. Dat vergroot de kans dat mannen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond hier in de criminaliteit belanden.
Dat blijkt uit vorige week gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen 'multiculturalisme' en criminaliteit in Nederland.

Tolerantere gemeenten

Daaruit wordt duidelijk dat vooral mannen van Turkse afkomst minder vaak geregistreerd staan als pleger van een misdrijf in 'tolerantere gemeenten met een kleinere sociale afstand tussen de bevolkingsgroepen'. Multiculturalisme bevordert sociale binding en leidt tot betere relaties in buurten met als gevolg een sterkere sociale controle.

Stedelijke gebieden

Vooral in stedelijke gebieden in en buiten de Randstaden in de drie noordelijke provincies is het multiculturalisme relatief sterk. De zogenoemde Biblebelt (een strook van Nederland waar veel gereformeerden wonen), Twente en Limburg scoren juist laag. In onze provincie geldt dat, met uitzondering van Maastricht, ook voor het stedelijk gebied.

Minder kans

Drie wetenschappers van verschillende Nederlandse instituten hebben het multiculturalisme voor het eerst in beeld gebracht op basis van onderzoek onder 5300 mensen in 35 gemeenten. "Wij hebben bekeken of dat resultaat statistisch in relatie kan worden gebracht met criminaliteit", zegt Arjen Leerkes, als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat blijkt zo te zijn: in ‘tolerantere’ gebieden is er relatief minder kans op misdrijven onder Turkse, en in mindere mate Marokkaanse Nederlanders dan in gemeenten waar die tolerantie er niet of nauwelijks is. Die conclusie wordt wel getrokken of basis van landelijke criminaliteitscijfers, die niet regionaal zijn uitgesplitst.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!