Bovengemiddeld aantal wietbranden in Limburg

In een loods in horst was een hennepkwekerij ook de oorzaak van een brand. © SK-Media
In Limburg komen wietbranden vaker voor dan in de rest van het land.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Noord-Brabant
Net als in Noord-Brabant ligt het aantal wietbranden in onze provincie hoger dan het landelijk gemiddelde. Het precieze aantal branden in de provincie maakt het Verbond van Verzekeraars niet bekend in zijn onderzoek. Wel laat het weten dat in totaal 77 procent van de woningbranden veroorzaakt wordt door wietplantages.

Loodsen en schuren
De wietbranden ontstaan in vrijstaande loodsen of schuren, maar ook in huizen in woonwijken. De schade is vaak groot en zelfs ernstiger dan bij andere branden in woningen, omdat een brand in een wietpand relatief vaak overslaat naar de buren.
Brandweer
Een gevaarlijke ontwikkeling voor omwonenden, maar zeker ook voor de brandweer. Die moet zich steeds vaker voorbereiden op dit scenario. "Wij ervaren zelf ook dat er meer wietbranden zijn. Dan komen we op locatie en merken we bijvoorbeeld dat er dingen mis zijn met de elektriciteit. Het brengt toch risico's mee, waar we steeds vaker rekening mee moeten houden", zegt Wim Plug van de brandweer Zuid-Limburg.

Oproep
Het Verbond roept woningbezitters en huurders op om vermoedens van onraad te melden bij de wijkagent of Meld Misdaad Anoniem. Ook waarschuwen verzekeraars wiettelers: wie schade veroorzaakt, draait daar zelf voor op.