"Nog nooit zo'n Limburger als Tom gezien"

Tom Dumoulin probeert terug te komen bij de groep met de favorieten. © Afbeelding: Eurosport
In een carrière van bijna 70 jaar als internationale sportfotograaf, heeft Tonny Strouken alle grote wielrenners wel een keer vastgelegd. Maar volgens hem is het voor het eerst dat Limburg zo'n goede ronderenner heeft.
In 2016 fotografeerde Strouken hoe Tom Dumoulin een tijdrit in de Tour de France won.

Potentiële Tourwinnaar
De fotograaf weet het zeker; Tom is een potentiële Tourwinnaar. "Wij hebben in Limburg nog nooit zo'n ronderenner als Tom Dumoulin gehad. Dat wij een potentiële Tour de France-winnaar hebben, daar ben ik ongeveer zeker van. Nooit is er een Limburger geweest die een grote ronde heeft gewonnen. En dan ook nog eens de 100ste editie van de Ronde van Italië, die immens zwaar was."

Strouken was erbij
In boekhandel Dominicanen in Maastricht is sinds deze week een foto-expositie van de Maastrichtse fotograaf te zien. Strouken was erbij toen Eddy Merckx zijn allereerste Tour de France-overwinning pakte in 1969. En hij was erbij toen Marianne Vos in 2012 het wereldkampioenschap wielrennen won.

Warm wielrenhart
?
Met de huldiging van Dumoulin net achter de rug, kan het natuurlijk niet anders dan dat wielrennen een speciale plek krijgt tijdens de expositie. "Wielrennen heb ik met afstand het meest gefotografeerd", vertelt Strouken. "Ik heb 24 keer de Tour de France gedaan en 17 keer de Ronde van Italië." Daar kan menig wielerfan nog een puntje aan zuigen.

Foto-expositie
De expositie van Strouken in de Dominicanerkerk laat foto's zien uit zijn hele carrière als fotograaf. Hij fotografeerde onder anderen Johan Cruijff tijdens zijn laatste wedstrijd voor Ajax, Mohammed Ali, Tom Dumoulin, Marianne Vos en Eddy Merckx.
Tot en met 8 juli zijn de foto's nog vrij voor publiek te bewonderen.