Bezoek Russische tsaar aan Maastricht herdacht

© Jean-Pierre Geusens
In Maastricht is donderdag een bronzen plaquette onthuld die herinnert aan het bezoek van de Russische tsaar Peter de Grote, precies 300 jaar geleden.
De plaquette is een waarheidsgetrouwe kopie van het dodenmasker van Peter de Grote. De onthulling werd gedaan door de Russische ambassadeur in Nederland, gouverneur Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake.
Audio: Reportage Peter de Grote - 27 jul 2017

Doortocht

De Russische Tsaar was destijds op doortocht tijdens vredesbesprekingen die hij voerde na zijn oorlog tegen de toenmalige grootmacht Zweden. Hij wilde Maastricht bekijken vanwege de moderne vestingwerken waarin hij bijzonder geïnteresseerd was.
© Jean-Pierre Geusens

Bijenkorf

De plaquette is aangebracht aan de gevel van de Bijenkorf, naast een oude herinneringstekst die na het bezoek in 1717 werd aangebracht in een hardstenen deuromlijsting.

Egards

Hoewel de tsaar indertijd nauwelijks 24 uur in Maastricht verbleef werd zijn bezoek met veel égards omgeven. Hij werd welkom geheten met saluutschoten, kreeg een bal met banket aangeboden, voerde besprekingen op kasteel Neercanne en was toeschouwer bij een speciaal voor hem georganiseerd spektakel op de Maas.