'Kans op boete uit Brussel vanwege vuile lucht'

De concentraties schadelijke stoffen rond drukke verkeersaders in Nederland zijn nog altijd te hoog.
Als de luchtkwaliteit niet snel verbetert, dreigen boetes uit Brussel, mogelijk oplopend tot honderden miljoenen euro's. Daarvoor waarschuwt Milieudefensie dinsdag.

Onder de norm

Op twee derde van de 58 verkeersaders waar de milieuclub met omwonenden de luchtkwaliteit meet, zijn begin dit jaar te hoge concentraties stikstofdioxide vastgesteld. Nederland moet dit jaar voldoen aan een Europese norm voor de uitstoot van schadelijke stoffen, maar dat gaat op deze locaties naar alle waarschijnlijkheid niet lukken, stelt Milieudefensie.

Maastricht

In Limburg zijn drie meetstations, allemaal in Maastricht. Daar scoren er twee in de eerste periode dit jaar een onvoldoende. Op de Parallelweg en de Kasteel Hillenraadweg ligt het stikstofdioxidegehalte in de lucht hoger dan de norm van 40 microgram per kubieke meter. Meetpunt nummer drie op de Sibemaweg haalt de norm net wel, daar ligt de concentratie stikstofdioxide op 39 microgram per kuub.

Nederland

Op de Javastraat in Den Haag is de hoogste concentratie luchtvervuiling gemeten, gevolgd door de Valkenburgerstaat in Amsterdam. In Utrecht voert de Marnixlaan de lijst van meest vervuilde plekken aan, in Rotterdam is dat de Stadhoudersweg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!