Grote zorgen over vervuilde xtc op festivals

© iStock
Er zijn grote zorgen dat de vervuilde xtc-pillen, die de afgelopen weken in Roermond en Maastricht opdoken, de komende weken opnieuw opduiken op muziekfestivals.
De Limburgse verslavingszorginstellingen Vincent van Gogh en Mondriaan nemen maatregelen.

Waarschuwen
Zo zijn er zaterdag op het dance- evenement Beach Bash Festival in Thorn preventiemedewerkers van Vincent van Gogh aanwezig om mensen te waarschuwen met flyers en om vragen te beantwoorden. Kleinere festivals in de hele provincie zijn telefonisch gewaarschuwd over de vervuilde xtc-pillen. Op deze plaatsen worden posters opgehangen. Mondriaan bekijkt in Zuid-Limburg daarnaast of er extra acties noodzakelijk zijn tijdens Pinkpop volgend weekeinde.

Lees ook: Vervuilde xtc-pillen opgedoken in Limburg

Dodelijk
In de vervuilde xtc-pillen, roze van kleur met een ster als opdruk, zit behalve de werkzame stof MDMA ook een hoge dosering PMMA. De twee stoffen lijken op elkaar, maar bij PMMA treedt het effect veel later op. Gevolg is dat gebruikers sneller geneigd zijn meer xtc te slikken. Gevaar is echter dat ze ook een verhoogde hartslag en te hoge lichaamstemperatuur krijgen. Dat kan zelfs dodelijk zijn.

Nog geen incidenten
Voor zover bekend hebben zich in Limburg nog geen incidenten voorgedaan. De Limburgse verslavingszorginstellingen roepen gebruikers die in het bezit zijn van deze tabletten op om deze anoniem in te leveren bij hun inleverpunten (adressen op www.drugs-test.nl).
Interview over extra controles vervuilde xtc-pillen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!