Limburgse jongeren over ramadan: 'bij mooi weer best lastig'

© iStock
Niet eten, drinken, roken, niet vloeken én geen seks tussen zonsopgang en zonsondergang. Dat zijn enkele spelregels van de ramadan. Hoe moeilijk is het om als jonge moslim daaraan mee te doen?
"Niet eten en drinken is bij mooi weer best lastig", zegt de 17-jarige Weertse moslima Dikra Tajjiou in het L1-programma AvondGasten.
Ze blijft in deze periode ook uit de buurt van mensen die roken en luistert zo min mogelijk muziek.

Vastenperiode

Annas Abou, lid van het jeugdbestuur van de moskee in Helden neemt in deze vastenperiode drie weken vrij: "Ik ervaar ramadam beter als ik me erop kan focussen. Het is een maand van spiritualiteit." Ook de Heldense moskeevoorzitter Mounir Kasmi heeft wat extra vrije dagen opgenomen. Hij werkt bij de Marechaussee. Mounir Kasmi: "Zelfdiscipline is heel belangrijk." Soms heeft hij wat slaap tekort, maar na een kort tukje na het werk is hij wel weer opgefrist.
Uithoudingsvermogen getest
De vastenperiode voor moslims is inmiddels anderhalve week aan de gang. In deze tijd van het jaar met z'n lange dagen en korte nachten, wordt het uithoudingsvermogen extra getest. Maar als de zon eenmaal onder is, wordt er een klein eetfeestje gevierd. Het vasten, het gezamenlijk naar de moskee gaan en de iftar, de maaltijd na zonsondergang, brengt mensen bij elkaar.
De 17-jarige Weertse moslima Dikra Tajjiou vindt het de gezelligste periode van het jaar:"Het is een maand dat de familie bijelkaar komt, dat je weer één wordt, dat vind ik heel mooi."