Landgraaf: ruime meerderheid stemmers tegen fusie Heerlen

© Tim Voncken (1Limburg)
De Landgraafse bevolking heeft zich in een raadplegend referendum uitgesproken tegen een herindeling met Heerlen.
Dat blijkt uit de telling van de stemmen. Ruim driekwart van de stemmers is tegen een fusie met Heerlen:78 procent. Vóór de fusie stemde 19,9 procent.

Extra controle
Een kleine 44 procent van de inwoners kwam opdagen bij de verschillende stembureau's. Vrijdagochtend, na een extra controle van de telling, is de uitslag officieel.

Den Haag

Het resultaat van het referendum wordt naar Den Haag gestuurd, waar straks de Eerste en Tweede Kamer het definitieve oordeel zullen vellen over de fusie. Op dit moment ligt het voorstel nog bij de Raad van State.

Niet bindend

Het referendum is niet bindend, maar is alleen bedoeld om het Rijk te laten zien hoe in Landgraaf over de fusie wordt gedacht. Volgens de tegenstanders van de fusie, die in de gemeenteraad van Landgraaf een meerderheid vormen, is de Landgraafse bevolking in het hele fusieproces niet of nauwelijks gehoord.

Kritiek

Op de gang van zaken rond het referendum is veel kritiek geweest. Het gemeentebestuur is verschillende keren op de vingers getikt omdat de gemeente onjuiste informatie verspreidde over de herindeling, en tegenstanders van de fusie voortrok bij het verlenen van subsidies. Een door de gemeente zelf in het leven geroepen onafhankelijke referendumcommissie kwam drie keer tot die conclusie, na klachten van inwoners van Landgraaf.
© Tim Voncken (1Limburg)

Extra vragen

Ook in de extra vragen wees de Landgraafse bevolking een herindeling af. Van de mensen die een stem uitbrachten, gaf 71 procent antwoord op deze facultatieve vragen. Hiervan gaf een overgrote meerderheid aan wel intensieve samenwerking met buurgemeenten te willen. Een fusie met meer gemeenten dan Heerlen alleen werd ook afgewezen.