SP wil onderdeel blijven van provinciebestuur

© Jean-Pierre Geusens/Istock
De SP wil deel blijven uitmaken van de provinciale coalitie, zegt de overgebleven SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen.
"Alles is erop gericht om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan, met andere mensen. Want de koers van de SP en van de coalitie blijven prima verenigbaar", aldus Van Rijnsbergen.

Onenigheid met SP

Vrijdag stapte haar partijgenoot-gedeputeerde Daan Prevoo op, samen met vijf van de acht leden van de SP-fractie in het Limburgs Parlement. De reden voor het vertrek zou liggen in onenigheid met de landelijke SP-top, met Ron Meyer uit Heerlen als voorzitter. De SP zou zich te zeer willen bemoeien met de koers van de statenfractie en daar onvoldoende vertrouwen in zou hebben.

Intolerant

Ook zou zijn geëist dat Prevoo moest vertrekken. Directe aanleiding daarvoor was een interview in de Limburgse kranten waarin hij stelde dat Limburgers steeds intoleranter worden bijvoorbeeld ten aanzien van Poolse arbeidsmigranten.

Windmolens doordrukken

Onlangs kwam daarbij dat Prevoo het plan voor een groot windmolenpark in Blerick wil doorzetten, ondanks dat de gemeenteraad van Venlo dat plan heeft verworpen, inclusief de SP.

Geen dictaat

Maar gedeputeerde Van Rijnsbergen stelt zich ‘niet te herkennen’ in die redenen. "De drie overgebleven statenleden en ik zelf hebben dat compleet anders ervaren. Er was geen sprake van een dictaat van bovenaf", aldus Van Rijnsbergen.

Verrast

Zij erkent wel dat er behoorlijke fricties en meningsverschillen waren. Maar volgens haar had daar in onderlinge gesprekken best uitgekomen kunnen worden. "We waren daar volop mee bezig. Daarom ben ik ook compleet verrast door de stap van de vijf statenleden en Prevoo", aldus Van Rijnsbergen. Zij noemt hun keuze dan ook niet de hare.
De SP wil zondagavond duidelijkheid geven met wie ze verder gaat in het Limburgs Parlement.

Gedeputeerde Prevoo dient ontslag in


💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!