Gulpener stuurt oudste speciaalbier met pensioen

© Gulpener/Istock
Het zo ongeveer oudste speciaalbier van Nederland gaat na 65 jaar met pensioen.
De bierbrouwerij in Gulpen is gestopt met Dort, een speciaalbier dat daar sinds 1953 werd gebrouwen.

Pils
Het was het eerste speciaalbier van Gulpener, dat net zoals vrijwel elke andere brouwer in die tijd alleen pils produceerde. Volgens de brouwerij is er tegenwoordig te weinig vraag naar het amberkleurige biertje. Daarnaast is het gamma aan speciaalbieren van de Limburgse brouwerij inmiddels zo groot dat er in de brouwketels geen plaats meer is voor de Dort.

Arbeiders

Het afgeschreven speciaalbier is een Limburgse variant op het Duitse Dortmunder-bier. Dat is wat minder bitter dan pils, maar heeft met 7 procent een wat hoger alcoholpercentage. Dat laatste is bedoeld om het bier wat langer houdbaar te maken, omdat het ook voor de export was bedoeld en bij sommige Duitse brouwerijen ook als 'export' bekendstaat. Dortmunder gold lange tijd als het bier van de arbeiders in het Ruhrgebiet, maar inmiddels drinken die ook liever een pilsje.

Seizoensbier

Het afscheid van het Dort is overigens nog niet onherroepelijk. De brouwerij houdt de mogelijkheid open om het speciaalbier nog in kleine oplagen als seizoens-speciaalbier te gaan maken, als er voldoende animo voor is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!