Omstreden secretaris Geleense moskee op vrije voeten

Secretaris Laarbi A. (38) van de Al Houda-moskee in Geleen komt op vrije voeten. Dat bepaalde de rechtbank woensdag tijdens een pro forma-zitting.
De man wordt onder meer verdacht van oplichting, witwassen, financiering van terrorisme en deelname aan een terroristische organisatie.Geld voor IS

Hij zou via een aantal stichtingen geld hebben ingezameld om hulp te bieden in oorlogsgebied, maar volgens justitie belandde het geld bij organisaties als IS en Al Qaida. De secretaris zit al maanden vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught.


Vertaalproblemen

Zijn advocaat vindt het niet nodig dat Laarbi daar in afwachting van het proces blijft zitten. Volgens haar kloppen de beschuldigingen niet, berusten ze op misverstanden of vertaalproblemen en is het gezin van de man gebaat bij zijn vrijlating. De rechtbank gaat daar niet helemaal in mee. Ze noemt de verdenkingen 'zwaar' en de kans op herhaling is volgens de rechter aanwezig. Desondanks mag Laarbi naar huis.


Strenge voorwaarden

Dit gebeurt wel onder strenge voorwaarden. De omstreden secretaris moet onder andere een enkelband dragen, mag Nederland niet verlaten, mag niet in de moskee komen en geen contact opnemen met medeverdachte Stefan Z. Daarnaast moet hij zijn paspoort inleveren, mag hij geen hulpverleningsactiviteiten ontplooien en moet hij de aanwijzingen van politie en justitie opvolgen.


Eerder werd medeverdachte Stefan Z., voorzitter van de Geleense moskee, al onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Zo kreeg hij onder meer een contactverbod met de eigen moskee en een enkelband.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!