Voormalige kerk in Maastricht nu fitnesscentrum

© Wendy Vluggen (MGL)
De voormalige kerk Onbevlekt Hart van Maria aan het Fatimaplein in Maastricht gaat verder als fitnesscentrum.
Il Fiore Healthcenters heeft het gebouw overgenomen van het bisdom Roermond.

Van kerk naar fitnesscentrum

Het is het tweede voormalige godshuis dat sporters als nieuwe gebruikers krijgt. Ook de voormalige Sint Hubertuskerk in Boschpoort doet tegenwoordig dienst als fitnesscentrum.

Meerdere opties

De kerk, een ontwerp van de Maastrichtse architect Alphons Boosten, stond leeg sinds 2011. Volgens Kees Bekker, secretaris van het kerkbestuur, kwamen er diverse opties langs voor invulling van de kerk.

Museum of jeu-de-boulesbaan?

"Kerkbestuur en bisdom zijn niet over één nacht ijs gegaan. Uitvaartonderneming Monuta meldde zich, er was interesse van een museum en de optie voor overdekte jeu-de-boulesbaan zijn langs geweest. Maar óf het bisdom ging niet akkoord, óf de bezetting was te laag, óf de financiering kwam niet rond", zegt Bekker.

Cultuur of onderwijs?

Het kerkbestuur benaderde zelf de universiteit om er zo mogelijk een bibliotheek in te vestigen. "Maar ook dat bleek geen haalbare kaart", zegt Bekker. "Als kerkbestuur hadden we het liefst een culturele of onderwijsachtige invulling gezien, maar helaas liggen die niet voor het oprapen."
Volgens Bekker hield de leegstand zo lang aan, dat sloop zelfs een reële optie werd.

Sportende kerkgangers

Met de vestiging van Il Fiore is het gebouw behouden. Bekker: "Dit was uiteindelijk het beste alternatief. Het gebouw is gered en hopelijk gaan veel kerkgangers nu sporten in hun voormalige kerk."