Menukaart inspiratiebron voor graffitikunst in restaurant

© Google Streetview
Zelf gaat hij op vakantie naar Spanje, maar in het sterrenrestaurant van chef Servais Tielman gaat hard gewerkt worden. Vijf graffitikunstenaars krijgen namelijk de vrije hand om Cucina del Mondo in Heerlen om te toveren tot een waar kunstwerk.
De sterchef kwam op dit idee toen hij eerder tijdens een tentoonstelling gerechten mocht koppelen aan collectiewerken. "Ondernemen is risico nemen en soms betekent dat ook iets geks doen", vertelt Tielman aan Misset Horeca.

Voorafje

Om inspiratie op te doen, zijn de kunstenaars eerst goed de sfeer komen proeven. De sterchef heeft het vijftal zijn gerechten laten eten, kennis laten maken met zijn gasten en leveranciers en een kijkje in zijn keuken gegeven. "De kunstenaars krijgen de vrije hand, maar het moet wel een bepaalde klasse uitstralen. Er komen dus bijvoorbeeld geen doodskoppen."

Stoer menu

De transformatie in het restaurant, gaat ook terugkomen in de menukaart. "Die wordt een stuk stoerder", aldus Tielman. "Ook in het menu gaan we het randje opzoeken. Bijvoorbeeld een mooie Spaanse garnaal die we rauw serveren. Door een mooie marinade komt die rauwe garnaal fantastisch tot zijn recht."

Hapje van de muur

Ook de gasten en leveranciers worden geïnspireerd door het idee en kunnen een stukje muur adopteren vanaf 1000 euro. "Vijftien stukjes muur hebben op deze manier al een eigenaar gekregen. Deze donateurs krijgen een eigen bordje bij het graffitiwerk."
Op 31 juli overhandigt Servais Tielman de sleutel aan de vijf graffitikunstenaars om twee weken later zijn vernieuwde restaurant te openen.