Flinke stijging aantal soa-consulten in Limburg

© iStock
Steeds meer mensen weten de Centra voor Seksuele Gezondheid van de GGD'en in Limburg te vinden. Het aantal soa-consulten is in 2014 flink gestegen.
De Limburgse GGD'en hebben in 2014 samen tijdens de spreekuren 9100 soa-consulten uitgevoerd. Dat zijn er 1100 meer dan in 2013, een stijging van 14 procent.

Toename aantal soa's

Naast een toename in het aantal soa-consulten, is ook het aantal soa's gestegen. In 2013 werd bij 15 procent van de bezoeken een soa gevonden, in 2014 is dat gestegen naar 16 procent. De meest voorkomende soa is chlamydia, gevolg door gonorroe. Soa's worden het meest gevonden bij jonge heteromannen en -vrouwen.

Onveilig vrijen

Uit onderzoek van de GGD Zuid-Limburg bleek al in 2012 dat Limburgse jongeren vaker onveilig vrijen dan jongeren elders in het land. Daardoor hebben zij een groter risico om een soa op te lopen.
De GGD richt zich daarom op het trainen van docenten in het basis- en voortgezet onderwijs in seksuele voorlichting. Goede voorlichting op school bevordert namelijk seksueel gezond gedrag bij jongeren.

Soa-spreekuur

De GGD richt zich met de soa-spreekuren vooral op mensen die een hoog risico op een soa lopen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale spreekuren voor jongeren en homoseksuele mannen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!