Maastricht verwacht bomvolle roze markt bij huldiging

© ANP
Maastricht kleurt woensdag roze. Naar verwachting zullen vele duizenden mensen gehoor geven aan een oproep van onder meer Maastricht Marketing om in roze gekleed bij de huldiging van Tom Dumoulin te zijn.
De festiviteiten vinden woensdagavond plaats op de Markt, die 10.000 mensen kan herbergen. "En de markt wordt bomvol", verwacht een woordvoerder van de gemeente.

Huis

De winnaar van de Ronde van Italië is geboren en getogen in Maastricht, maar woont sinds kort net over de Belgische grens in het plaatsje Kanne, gemeente Riemst. Daar stond de pers hem maandag op te wachten, tot woede van Dumoulin. Hij wilde zijn rust en weigerde naar huis te komen, zolang er nog journaille rondhing.

Lees ook: Dumoulin komt niet naar huis zo lang pers voor woning staat

Roze brug

Inmiddels verschijnt het winnende roze op steeds meer plekken in Maastricht en Kanne. De hangbrug over het Albertkanaal in Kanne baadt in de nachtelijke uren in roze licht. De gemeente Riemst wilde niet achterblijven nadat in Maastricht het gouvernementsgebouw al met roze licht werd beschenen.

Lees ook: Hangbrug over Albertkanaal in Kanne kleurt roze

Dumoulist

Door de straten in Maastricht lopen mensen met roze shirts met opschrift: "Ik ben een Dumoulist". Er is een fanclub opgericht met Facebookpagina, die razendsnel volgers trekt.

Roze stadhuis

De gemeente overweegt het stadhuis aan de markt in roze te hullen. Patisserie Smets in Kanne toont trots haar roze opgespoten taart waarop een eetbare foto van een winnende Tom Dumoulin met champagnefles wordt omzoomd door slagroom.

Tompoes

Burgemeester Annemarie Penn- te Strake laat op haar Facebookpagina een roze tompoes met gele pudding zien met bijschrift: "Een tompoes zal nooit meer zomaar een tompoes zijn." Een woordgrapje dat tijdens de huldiging zeker vaker zal vallen, laat Maastricht Marketing weten.
In verband met de opbouwwerkzaamheden voor de huldiging gaat de wekelijkse woensdagmarkt niet door.