'Oh jee, ze rijden me hartstikke dood!'

© SK-Media
Boswachter Wilma Witsiers die twee jaar geleden in de bossen bij Overloon zwaargewond raakte, vreesde voor haar leven toen de motorcrossers op haar af kwamen. "Ze rijden me hartstikke dood", dacht ze.
In Trouw doet de voormalig toezichthouder van Brabants Landschap voor één keer haar verhaal, als waarschuwing. Omdat er nog steeds wildcrossers door beschermd natuurgebied crossen.

Controle

Op 8 maart 2015 was Witsiers met vier collega's in de Overloonse bossen na klachten over illegale motorcrossers in het natuurgebied. De toezichthouders hadden een fuik opgezet om de motorcrossers tot stilstand te dwingen. De actie was zorgvuldig voorbereid aan de hand van een draaiboek.
Langs het bospad stond eerst een witte terreinwagen, daarna stonden achter elkaar drie boa's met een stopbord in hun hand. Daar achter blokkeerde de tweede terreinwagen het pad.

Doodsangst

"We hoorden ze aankomen", vertelt Witsiers in de krant. "Ze stoven langs de eerste auto, namen geen gas terug, negeerden het stopteken van de collega die op afstand voor me stond, en kwamen toen als een waaier op me af. Ik had niet eens de tijd om weg te springen."
De tweede motor van een toen 25-jarige man uit Venray raakte Witsiers vol tegen haar uitgestoken arm. "Dat ging zo hard! Ik tolde, lag op de grond."

Lees ook: Venrayse motorrijder gewond na negeren stopteken in bos

© SK-Media

Zwaargewond

Wilma Witsiers raakte zwaargewond en moest in het ziekenhuis geopereerd worden aan een gecompliceerde spiraalbreuk in haar bovenarm. Er werd een metalen plaat met acht schroeven in haar arm gezet om het bot te stabiliseren. Dit zorgt voor een blijvende pijn.
De motorcrossers zijn veroordeeld tot het betalen van een geldboete en een voorwaardelijke rijontzegging. Maar ook Witsiers werd in eerste instantie als verdachte aangemerkt. De boa's zouden met de fuik voor een gevaarlijke situatie hebben gezorgd. Haar zaak werd uiteindelijk geseponeerd.

Lees ook: Rechter: Boa ook schuldig aan botsing met Venrayse crosser