Apps te duur, Bernardinuscollege koopt opnieuw schoolboeken

© Marcel van Hoorn
De leerlingen van het Heerlense Bernardinuscollege moeten weer sjouwen met zware boekentassen.
De school weigert dure licenties te kopen om boeken digitaal ter beschikking te stellen en dus bestelt ze voor bepaalde vakken weer het aloude gedrukte schoolboek.

Praktische problemen

In een tijd waarin steeds meer leermiddelen digitaal worden en waarin tablets en apps vrijwel onmisbaar zijn, stuit deze ontwikkeling dus op praktische problemen. "Uitgevers hebben blijkbaar nog geen goed verdienmodel uitgevonden om digitale boeken betaalbaar aan te bieden", stelt rector Michiel Maas van het Bernardinuscollege.

Onbetaalbaar:

"De tarieven voor digitale licenties rijzen de pan uit, waardoor het gewoon onbetaalbaar is geworden voor ons. Voor vakken waarbij een digitaal schoolboek niet per sé nodig is, hebben we dus gekozen voor het gedrukte exemplaar."

Speciale klaslokalen

Maas begrijpt dat veel scholieren niet blij zijn met die ontwikkeling, al was het alleen al omdat de rugzak nu een flink stuk zwaarder zal worden. "Maar de andere kant is dat sommige digitale bestanden ook niet van al te beste kwaliteit waren. We zoeken nu naar nieuwe mogelijkheden om het digitale onderwijs te verbeteren. Daarvoor zullen we dit jaar ook enkele speciale klaslokalen hiervoor inrichten."