Maastrichtse doorbraak tegen artrose in zicht

© Istock
Onderzoek van Maastrichts Universitair Medisch Centrum leidt in de nabije toekomst mogelijk tot een behandeling tegen artrose.
Volgens De Limburger hebben onderzoekers in Maastricht een stof gevonden die ervoor zorgt dat kraakbeen minder snel wordt afgebroken of zelfs opnieuw wordt aangemaakt.

Pijn

Patiënten met artrose hebben last van erg pijnlijke gewrichten omdat hun lichaam steeds minder kraakbeen aanmaakt. Het kraakbeen houdt de gewrichten normaal gesproken soepel. De aandoening kan leiden tot vergroeiingen van de botten. Tot nu toe staan medici machteloos tegen deze aandoening. De enige behandeling bestaat nu nog uit pijnbestrijding.

Onderzoek

De vondst van het UMC is nog niet rijp om ook daadwerkelijk gebruikt te worden. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Daarvoor hebben de wetenschappers onder meer een bedrag van anderhalf miljoen euro gekregen van goede-doelenstichting De Weijerhorst in Maastricht. Die instelling ondersteunt wetenschappelijk onderzoek, meestal op het gebied van geneeskunde.
In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen te kampen met artrose. Door de vergrijzing zal de groep patiënten in de toekomst nog verder groeien.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.