LLTB: 'Schade storm glastuinbouw in Limburg valt mee'

© iStock
De schade na de storm bij de Noord-Limburgse glastuinbouw valt mee. Uit een voorlopige inventarisatie blijkt dat er 'hier en daar forse schade is, maar nergens dramatisch'.
Dit meldt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

Kantine

De schade van de windhozen verschilt sterk per bedrijf. In sommige kassen zijn slechts één of enkele ruiten gesneuveld of gescheurd. Voor andere tuinders geldt dat honderden ramen vervangen moeten worden.

Tijdens de storm is het werk donderdag twee-en-een-half uur stilgelegd. Volgens Jean Aerts van de LLTB is het lang geleden dat personeel uit veiligheid in de kantine moest blijven.

Hagelstorm

Noord-Limburg telt zo'n honderd glastuinbouwbedrijven. De schade die de wind heeft aangericht is niet te vergelijken met de hagelstorm van 2016. Vooral tuinders in Venray werden daardoor zwaar getroffen. De schade liep toen in de miljoenen. Dat is nu niet het geval, verwacht de LLTB.

Boeren

Verzekeraar Interpolis raamt de schade voor zijn klanten in de landbouwsector voorlopig op 20 miljoen euro. Interpolis kreeg vooralsnog 1200 schademeldingen binnen van landbouwbedrijven uit het hele land. Bij een kwart daarvan ging het om kassen.