Minderjarige drinkers moeten oppassen voor steekproeven

© Harry Heuts (MGL)
Limburgse gemeentes gaan dit jaar meer controleren op minderjarige drinkers. Door middel van steekproeven willen zij jongeren en horecabazen dwingen zich aan het beleid te houden.
Dat meldt Nu.nl na een eigen onderzoek onder Nederlandse gemeentes.

232 gemeentes reageerden

Van de gemeenten waarin vanaf dit weekend carnaval wordt gevierd, stelt de meerderheid (62,7 procent) te controleren op alcoholverstrekking aan minderjarigen bij horecaondernemingen en evenementen. Ruim een kwart (26,9 procent) overweegt dit en 10,4 procent zegt dit niet te doen. 232 van de 393 gemeentes reageerden op het onderzoek.

Loktieners

Limburgse horecahouders hoeven niet bang te zijn voor loktieners. Die worden in Limburg niet ingezet.

Preventief beleid

Maastricht voert een preventief beleid, zo laat een woordvoerster weten. "Controles vinden steekproefsgewijs plaats waarbij vooral wordt gewaarschuwd. Bij excessen en aantasting van de openbare orde wordt opgetreden."

Alcoholverbod

Vorig jaar gold voor het eerst tijdens carnaval het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien. Verschillende gemeenten kondigen toen aan geen extra controles uit te voeren. Maar dit jaar dus wel.

Niet bang zijn om te straffen

Volgens Wim van Dalen van STAP (Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) is het belangrijk dat gemeenten niet bang zijn om straffen uit te delen. Zowel aan minderjarigen, die voor alcoholgebruik een boete tot 90 euro kunnen krijgen, als aan horecaondernemers. "Voor een goed beleid is het essentieel dat de gemeente vooraf met alle partijen om de tafel gaat en laat weten dat het menens is. Als er toch iets mis is, moeten ze niet bang zijn om vergunningen in te trekken", zegt Van Dalen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!