Onrust onder taxichauffeurs: 'Jacht op werktijden'

© iStock
Er heerst onrust onder een groot aantal taxichauffeurs van Geerets-De Leeuw uit Ospel. Dit omdat ze een aantal ritten niet meer betaald krijgen.
"We krijgen het wassen van de auto of het tanken niet meer betaald", zegt een chauffeur, die anoniem wenst te blijven tegen 1Limburg.

Onmenselijk

Volgens de chauffeur worden de taxichauffeurs nu gedwongen om dat soort zaken in hun eigen tijd te doen. "Er is een jacht op werktijden ontstaan. Elke minuut die ze niet willen betalen, vergoeden ze niet. Dit is onmenselijk", zegt hij.

Boordcomputer en rittenstaat

De chauffeur zegt dat er voorheen altijd met een boordcomputer werd gereden die alle gemaakte kilometers registreerde. "Maar nu moeten chauffeurs ook rittenstaten invullen Dit klopt van geen kant."
FNV-bestuurder Herbert Römer is bekend met de onrust, zo zegt de vakbondsman. Hij wil dan ook op korte termijn met het taxibedrijf om de tafel gaan zitten.

Verrast

Daniel van Dijk, manager bij het taxibedrijf, reageert verrast op de ontstane onrust. "We hebben de werkwijze aangepast", zegt hij. "Naast de boordcomputer moeten chauffeurs nu ook een rittenstaat bijhouden. Deze moeten ze invullen als ze bijvoorbeeld hun auto gaan wassen of als gaan tanken. Dit doen we om ervoor te zorgen dat ze alles betaald krijgen waar ze recht op hebben." Van Dijk zegt dat hij wel blij is dat het zo hoog zit bij het personeel. "Dan wordt het voor ons tijd om onze mensen nog eens van de nodige uitleg te voorzien."

Regels

Volgens Van Dijk gebeurt alles bij het taxibedrijf volgens de cao. "We hebben ruim 300 mensen in dienst. Wij kunnen het ons niet permitteren om de regels te schenden. Wij doen er alles aan om het personeel te behouden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!