'Steve Jobsonderwijs kostte scholen tienduizenden euro's'

© Istock
Vier Midden-Limburgse dorpsscholen hebben vorig jaar ruim een kwart ton moeten betalen, om onder een contract met Maurice de Hond uit te komen om een zogenaamde Steve Jobsschool te worden.
De Stichting Katholiek Onderwijs Maasdal moest 27.000 euro betalen, meldt De Limburger die verwijst naar een uitzending van Zembla woensdagavond.

Geen overleg

Schooldirecteur Ben van Lieshout tekende in 2016 een contract met Maurice de Hond om vier scholen in Thorn, Wessem, Heel en Beegden in te richten als Steve Jobs- of iPadschool. Dat deed Van Lieshout zonder overleg met het schoolbestuur. Toen die lucht kreeg van het plan, draaide het dat vanwege de hoge kosten terug, maar daarvoor moest de school zich wel uitkopen. Van Lieshout werd ontslagen.

iPad

Zembla onderzocht het Steve Jobsonderwijs, een schoolconcept waarmee Maurice de Hond zes jaar geleden begon. Het idee was dat scholieren met een tablet of iPad individueel les zouden krijgen. Voor boeken of klassikaal onderwijs was geen plaats meer.

Duur

Dat idee werd destijds met veel enthousiasme ontvangen, maar inmiddels is het animo danig bekoeld. Veel scholen die het idee omarmden geven tegenwoordig weer traditioneel les, onder meer vanwege de hoge kosten.

Commercieel

Volgens het televisieprogramma was het onderwijsconcept van De Hond vooral een commercieel bedrijf, waar de omzet belangrijker was dan de inhoud. Ook zou het onderwijsmodel oneerlijk bevoordeeld zijn door het ministerie van Onderwijs.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!