Veroordeelden op de vlucht: 'Wat een dom land'

© iStock
In één week vluchtten twee criminelen, samen goed voor bijna 25 jaar cel, na het horen van hun straf. Justitie heeft het duo vooralsnog niet in de kraag gevat en dat levert een storm aan kritiek op.
Het gaat om drugscrimineel John K. (47) uit Landgraaf, die ruim negen jaar cel kreeg, en Heerlenaar Carlo R. (30). Die laatste werd veroordeeld tot veertien jaar gevangenis voor betrokkenheid bij de dood van Hafed Merkikou.



Geen commentaar

De advocaten van beide mannen houden zich op de vlakte. "Ik heb het nieuws ook gelezen, maar dat is ook alles dat ik erover wil zeggen", zegt Ruud Gijsen, raadsman van Carlo. Peer Szymkowiak, die John vertegenwoordigt, bevestigt dat zijn cliënt nog niet opgepakt is. "En ik denk dat het nog even kan duren voordat we hem weer zien."


Belgische straf

Hoewel beide mannen de benen hebben genomen, verschilt hun persoonlijke verhaal nogal. John heeft nog een celstraf van acht jaar openstaan in België, maar die straf verjaart over een klein anderhalf jaar. Weet hij tot die tijd uit handen van justitie te blijven, ontloopt hij die Belgische 'bonus'. Carlo droeg op zijn beurt een enkelband, maar knipte deze af en koos het hazenpad.


Grote verontwaardiging
Het nieuws zorgde voor grote verontwaardiging, zowel bij betrokkenen als bij mensen die de zaken op afstand volgen. 'Wat een dom land', schrijft Marco Smeets bijvoorbeeld op Facebook. Hij krijgt veel bijval, onder meer van Wesley Waterfort: 'Lange leve Nederland en het systeem!' Ook Sadok Merkikou, broer van de doodgeschoten Hafed, reageerde verbijsterd in gesprek met L1. "Dit is ongelofelijk, dit kun je niet beseffen."

Voorwaarden rechtbank
De rechtbank snapt de commotie, maar stelt dat verdachten nou eenmaal het recht hebben om hun zaak in vrijheid af te wachten, tenzij er gronden zijn om iemand in voorarrest te houden. Carlo kreeg wel een enkelband toen hij op vrije voeten kwam. 'Met het opleggen van deze en andere voorwaarden, oordeelde de rechtbank voldoende waarborgen aanwezig', schrijft de rechtbank in een verklaring.

Buitenlands verblijf
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die gaat over het oppakken van criminelen, geeft aan dat beide mannen 'gesignaleerd' staan. Hoe zo'n zoektocht exact in zijn werk gaat, laat een woordvoerster in het midden. "Maar als iemand in een land zit waarmee we geen uit- of overleveringsverdrag hebben, steken we onze energie in andere zaken", is ze eerlijk.

Overigens zijn er vooralsnog geen signalen dat het duo het land heeft verlaten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!