Vaalsenaren gaan werken in Aken

Vaals heeft vorig jaar een half miljoen euro bespaard op de bijstandsuitkeringen. Omdat veel werklozen een job hebben gevonden. Over de grens, in Aken.
Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in Vaals licht gedaald, van 307 in 2013 naar 283 eind vorig jaar. Leuk, vindt wethouder Jean Paul Kompier (fractie Lokaal, werk en economie), maar niet spectaculair.

Fikse besparing

Dat geldt volgens Kompier wel voor de de fikse besparing op de kosten voor de bijstand: "Jarenlang hebben we het budget dat we daarvoor krijgen van het rijk zelf moeten aanvullen. Maar over 2014 houden we maar liefst een half miljoen euro over."
Een van de redenen voor die financiële omslag is het succes dat Vaals boekt op de arbeidsmarkt in Aken. Mensen met een bijstand gaan aan de slag bij bedrijven over de grens.

'Goedkoper'

Vaals vult hun inkomen aan tot bijstandsniveau. "Dat is uiteraard veel goedkoper dan wanneer we dat volledige bedrag op tafel moeten leggen", legt Kompier uit. "Het vergroot bovendien de kans op vast werk, waarmee die mensen helemaal uit de bijstand zijn."

Wennen aan arbeidsritme

In Aken is vraag naar personeel, zegt Wilbert Lennartz van de sociale dienst Pentasz: "Bedrijven zoeken vooral mensen voor eenvoudig werk. Die jobs zijn bij uitstek geschikt voor mensen die vaak al jaren werkloos zijn en weer moeten wennen aan het arbeidsritme."

Controleur

Een andere oorzaak voor de kostendaling in de bijstand is volgens Kompier het verscherpte toezicht. Vaals heeft vorig jaar geld vrijgemaakt voor een extra controleur. Dat werkt, constateert Kompier: "Het aantal fraudegevallen dat we ontdekt hebben is verdubbeld." Vorig jaar hebben veertig mensen een waarschuwing gekregen, dertig zijn bestraft met een boete.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!