'Verhoudingen brandweer en politie op scherp door conflict'

Auto vliegt in brand op A73. © Marc Custers
De verhoudingen tussen de politie en de brandweer in Echt zouden sterk zijn verslechterd door een rechtszaak tegen een vrijwillige brandweerman.
Dat stelt advocaat Hans Schep, die de brandweerman vertegenwoordigt, in gesprek met De Limburger.Rechtszaak

De man stond vrijdag voor de rechter, omdat hij zich moest verantwoorden voor zijn rijgedrag op 30 augustus 2016. Die dag spoedde de vrijwillige brandweer man zich in zijn eigen auto naar een autobrand op de A73 in Echt. Op de route werd hij van de achterkant aangereden door een politiewagen, die onderweg was naar hetzelfde ongeluk.


Gevaarlijk rijgedrag

Hoewel de brandweerman met letsel naar het ziekenhuis werd gebracht en ook hij op weg was naar de brand, kreeg alleen hij de rekening gepresenteerd voor de botsing. Letterlijk, want hij kreeg een boete van 450 euro. Deze vocht hij aan. "Het is uiterst wrang dat alleen de brandweerman wordt vervolgd en de politieagent niet. Ze waren allebei bezig met hun publieke taak", claimt advocaat Schep.


Slechte verhoudingen

Volgens de advocaat zijn er scheve gezichten ontstaan door het dispuut. De betrokken agenten zouden de brandweerman hebben bezocht na het incident, om te vertellen dat zij niets konden doen aan het ongeval. Ook dat viel niet in de smaak. Overigens zeggen de gemeente en de Veiligheidsregio zich niet te herkennen in dit beeld.


De brandweerman kreeg vrijdag een lagere boete opgelegd; de rechter besloot hem een boete van honderd euro voorwaardelijk op te leggen.