Banen op de tocht door verkoop klooster Wittem

© Jean Pierre Geusens
De paters redemptoristen moeten het klooster inclusief de monumentale bibliotheek in Wittem gaan verkopen. Daardoor staan ook de banen van de medewerkers op de tocht.
In het klooster, dat al 182 jaar bestaat, werken twintig medewerkers en het is niet zeker of zij na de verkoop hun baan zullen behouden.

Koper
"We moeten eerst een koper zien te vinden en pas daarna kunnen we bekijken welke gevolgen dat heeft voor de medewerkers", zegt pater Henk Erinkveld. Naast de twintig medewerkers, heeft het klooster ook nog honderd vrijwilligers.

Hoge leeftijd
De kosten van het gebouw kunnen niet meer gedragen worden door de redemptoristen. Er wonen op dit moment nog zes paters, een zuster en twee echtparen. De meesten hebben een hoge leeftijd, laat Erinkveld weten. "Het is een kleine leefgemeenschap en we moeten nuchter naar de toekomst kijken."

Kloosterhotel

De voorkant van het klooster staat leeg en de paters hebben daarom anderhalf jaar geleden besloten om een kloosterhotel te beginnen. Ook worden er ruimtes verhuurd aan mensen die er langer verblijven. Toch blijkt het hotel niet rendabel omdat er forse investeringen nodig zijn om dat op termijn ook weer terug te verdienen. Volgens Erinkveld is de hoop op een aanzienlijke externe bijdrage in de financiering niet realistisch gebleken.

Kerk

De paters willen het pastoraal werk blijven voortzetten. Daarom gaat de kerk en de gebouwen daaromheen vooralsnog niet in de verkoop.