Landgraaf maakt zich op voor referendum over fusie

© L1
De inwoners van Landgraaf mogen zich woensdag in een referendum uitspreken over de voorgenomen fusie met Heerlen.
Het gaat om een raadplegend referendum. Landgravenaren krijgen de vraag voorgelegd of ze voor of tegen een samensmelting met Heerlen zijn.

Meer vragen

Ook zijn er twee optionele vragen geformuleerd. Zo wil de gemeente weten of de inwoners voor- of tegenstander zijn van een zelfstandige gemeente die intensief samenwerking zoekt met andere gemeenten. Ook wil Landgraaf weten of inwoners voor of tegen een herindeling zijn met meer gemeenten dan alleen Heerlen en Landgraaf. Mensen zijn niet verplicht om deze twee vragen te beantwoorden.
Op de site van de gemeente staan meer details over het referendum.
De uitslag van het referendum wordt naar verwachting rond 22:00 uur bekendgemaakt. L1 en 1Limburg doen daarvan uitgebreid verslag.
© 1Limburg

Tik op de vingers

Onlangs kreeg het gemeentebestuur van Landgraaf een tik op de vingers voor partijdigheid rondom het referendum. Een onafhankelijke referendumcommissie stelde drie klagers die aan de bel trokken over eenzijdige en onjuiste informatie en oneerlijke behandeling van actiegroepen in het gelijk.

Advertentie

Eerder kreeg de gemeente ook al een waarschuwing voor een 'tendentieuze' advertentie in een lokale krant. Volgens de commissie stond er in de uiting van de gemeente een impliciete oproep om tegen de fusie met Heerlen te stemmen.