Klaas de Vries: 'Fusie Heerlen en Landgraaf onvermijdelijk'

© L1
Oud-minister Klaas de Vries vindt een herindeling van Heerlen en Landgraaf onvermijdelijk.
Dat is de conclusie van een rapport dat hij dinsdag heeft aangeboden aan het provinciebestuur. Dat had De Vries verzocht als 'onafhankelijk adviseur' naar de voorgenomen fusie te kijken.

Sociaal-economisch

Volgens de uit Hoensbroek afkomstige De Vries zijn de sociaal-economische problemen van Parkstad alleen op te lossen als er een sterkere gemeente is die leiding kan geven. Die legt ook landelijk meer gewicht in de schaal. Je moet nu durven doorpakken. Anders blijf je kwakkelen en doormodderen, aldus de Vries.

Brede fusie

Hij noemt een bredere fusie van gemeenten in Parkstad misschien wel wenselijk maar op dit moment theorie. "Er zijn geen alternatieven voorhanden. Je kunt wachten op tien vogels in de lucht. Maar je hebt er nu een in de hand", zo zegt de oud-minister.

Identiteit

De Vries is ook niet bang dat de identiteit van een gemeente verloren gaat. Volgens hem wordt die niet bepaald door de grootte maar door de verschillende kernen. En die blijven hetzelfde. Bovendien is het de bedoeling dat in de nieuwe gemeente een actief kernenbeleid wordt gevoerd.

Tweede Kamer

Op 6 juli neemt het Limburgs Parlement een besluit over de fusie van Heerlen en Landgraaf. Daarna is het woord aan de Tweede en Eerste Kamer. De gemeenteraad van Heerlen is bijna unaniem voor de herindeling, een meerderheid van de Landgraafse politiek is tegen