Vooral in Zuid-Limburg minder mantelzorgers door vergrijzing

© iStock
Het aantal mantelzorgers in Nederland halveert de komende twintig jaar  ruimschoots als gevolg van de versnelde vergrijzing.
Dat concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een gezamenlijk onderzoek.

Ongunstiger
De verhouding tussen mantelzorgers en hulpbehoevenden wordt volgens de onderzoekers vooral ongunstiger in sterk vergrijzende regio's zoals Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Volgens het planbureau staan er nu nog in het land vijftien potentiële mantelzorgers klaar voor elke 85-plusser. Dat aantal loopt in 2040 terug naar zes. In 1975 waren er nog 30 potentiële mantelzorgers per één hoogbejaarde.

Zwaar belast
Veel mantelzorgers, vrijwilligers die zorgen voor een familielid, vriend of buur met een ziekte of beperking, worden nu al zwaar belast door hun zorgtaken. De onderzoekers verwachten dat die druk verder toeneemt.

Meerjarig onderzoek
De meeste mantelzorgers in Nederland zijn tussen de 50 en 75 jaar oud. Mensen die mantelzorg behoeven zijn veelal 85-plus. De onderzoeksresultaten maken deel uit van een meerjarig onderzoek. Het planbureau komt naar verwachting aan het eind van het jaar met aanbevelingen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!