10 jaar cel geëist voor brandstichting motorcafé Kerkrade

Brand bij Café Dacus in Kerkrade. © Kevin van Hoof
Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft woensdag in hoger beroep 10 jaar cel geëist tegen Cor S. uit Hoensbroek, die wordt verdacht van brandstichting in café Dacus in Kerkrade.
De rechtbank veroordeelde S. vorig jaar tot 8 jaar cel, maar de Hoensbroeker ging in hoger beroep.

Schuldig
Het OM acht S. schuldig aan het stichten van de brand die op 25 maart 2015 op de bovenverdieping van het café aan de Zonstraat woedde. Uit het dossier blijkt volgens de advocaat-generaal dat S. een ruitje van de achterdeur van het café heeft ingeslagen en een brandbare vloeistof in de hal heeft gegoten en aangestoken. Daarna is de verdachte, samen met een andere man die op hem wachtte, op een scooter weggereden. Later werd Cor S. aangehouden met brandwonden aan zijn rechterbeen en -hand.

Aan de dood ontsnapt
De uitbater van het café en zijn gezin woonden op de bovenverdieping van het pand. Zij zaten 'als ratten in de val' en konden ternauwernood worden gered door de brandweer. "Een vader, moeder, twee jonge kinderen en een hond zijn gered. Zij hebben doodsangsten moeten doorstaan en zijn letterlijk aan de dood ontsnapt", aldus de advocaat-generaal.
Lees ook: Café Dacus in Kerkrade uitgebrand

Motief
Café Dacus stond ook wel bekend als het Bandidoscafé van Kerkrade. Het motief voor de aanslag op de zaak aan de Zonstraat is volgens het OM de territoriumstrijd tussen twee rivaliserende motorclubs. Dit kan echter niet definitief worden vastgesteld, omdat Cor S. daar tot op heden geen openheid over geeft.

Langere straf

Een jaar geleden legde de rechtbank S. een straf van 8 jaar op, maar het OM eiste woensdag anders. "Een langere celstraf dan die door de rechtbank is opgelegd, is hier op zijn plaats", betoogde de advocaat-generaal. "Het zal je maar gebeuren. Je huis en je zaak worden in brand gestoken. Dat er geen letsel is veroorzaakt bij de bewoners, mag een wonder heten. Het behoeft geen nader betoog dat dit voor een gezin met twee jonge kinderen een traumatische ervaring moet zijn geweest." Dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden, rekent het OM hem ook zwaar aan.

Zinloos

Ook is het OM van mening dat Cor S. geen oog heeft gehad voor het feit dat dit gezin door zijn actie een heleboel onvervangbare en tastbare herinneringen is kwijtgeraakt. "Verzekeringen vergoeden geld, dat is een feit. Maar herinneringen zijn onvervangbaar en onbetaalbaar. Zij hadden werkelijk niets meer na de brand. Hier past eigenlijk maar één woord: namelijk het woord zinloos."
Na verwachting doet de rechter over twee weken uitspraak in deze zaak.