KBO Limburg: valpartij is een sluipmoordenaar

© iStock
Steeds meer mensen komen om het leven door een valpartij. Seniorenorganisatie KBO Limburg waarschuwt al jaren voor de gevaren van vallen en noemt het een sluipmoordenaar.
Dementie is doodsoorzaak nummer één, gevolgd door longkanker en een beroerte. Maar ook steeds meer Nederlanders overlijden aan de gevolgen van een val. Vorig jaar waren dat er 3.300, een stijging van zestien procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Valpartijen

"Daarom geven we al jaren trainingen aan ouderen", zegt Hans Hollanders, directeur KBO Limburg. "In Maasbree geven we zelfs trainingen samen met een judovereniging, om onze leden zo te leren hoe ze de schade bij een val kunnen beperken. Wij kijken namelijk niet op van deze cijfers."

Actief zijn

De seniorenorganisatie adviseert om zoveel mogelijk actief te blijven. Op latere leeftijd zijn mensen geneigd om steeds meer zaken uit handen te geven zoals tassen dragen, een kratje optillen en zelf de boodschappen te doen. Hierdoor bewegen ouderen minder, worden botten brozer en nemen spieren af. Daarmee wordt het risico op een val groter. KBO adviseert ook ouderen om opstaan te oefenen, door gecontroleerd te gaan liggen en weer overeind te komen.