Brunssum: Bovens wil overleg fractievoorzitters en minister

© Flickr/Sebastiaan ter Burg
Gouverneur Theo Bovens heeft alle acht fractievoorzitters van de Brunssumse gemeenteraad uitgenodigd voor spoedoverleg om de politiek-bestuurlijke situatie in de gemeente te bespreken.
Dat overleg vindt maandag om zes uur plaats in het gouvernement.

Aanblijven

Aanleiding is het feit dat een meerderheid van de gemeenteraad woensdag heeft besloten dat wethouder Jo Palmen kan aanblijven. Dat ondanks de conclusie van een integriteitsonderzoek dat Palmen een risico vormt voor de gemeente.

Kritiek

Maar een meerderheid had kritiek op de conclusie en opzet van dat onderzoek. Bovendien zijn op basis van het onderzoek afspraken gemaakt om de vermeende risico's in te dammen, aldus de meerderheid.
Audio: Theo Bovens over Brunssum (30 nov 2017)

Uitkomsten

In zijn uitnodiging verwijst gouverneur Bovens naar zijn eerdere brief van 27 november waarin hij de Brunssumse politiek opriep om de uitkomsten van de integriteitstoets te respecteren en overeenkomstig te handelen.

Aftreden

Dat zou in de praktijk betekenen dat Jo Palmen had moeten aftreden als wethouder of had moeten worden weggestemd. Maar dat is dus niet gebeurd. Vandaar dat de gouverneur opnieuw met de Brunssumse politiek om de tafel wil.
Volgens Bovens is sprake van een unieke situatie omdat niet eerder een gemeente in Nederland een integriteitsonderzoek naast zich neer heeft gelegd. De gouverneur noemt het besluit van de gemeenteraad zeer onverwacht en onnavolgbaar.

Licht opsteken

De komende dagen steekt hij zijn licht op bij minister van binnenlandse zaken Kasja Ollongren, hoogleraren, andere commissarissen van de koning en burgemeester. Formeel heeft Bovens geen machtsmiddel om in te grijpen in Brunssum.