Uitspraak zaak 'brandweerpyromanen' Onderbanken

© Flickr/Jeandelatete/CC BY-ND 2.0
De rechtbank in Maastricht doet woensdag uitspraak in de zaak tegen drie vermeende brandweerpyromanen, die verantwoordelijk zouden zijn voor het stichten van meerdere branden in Onderbanken.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jarenlange celstraffen geëist tegen brandweermannen Kevin H. en Darko G. Een derde brandweerman, Rick S., kan wegens gebrek aan bewijs waarschijnlijk rekenen op vrijspraak.

Vrijwillige brandweerkorps

Het drietal maakte ten tijde van de brandstichtingen in 2014 deel uit van het vrijwillige brandweerkorps in Onderbanken. Kevin H., die zijn betrokkenheid ontkent, zou een aandeel hebben gehad in zeven branden. Tegen hem heeft het OM vijf jaar cel geëist. Collega Darko G. is zes keer bij een brandstichting geweest, zegt hij zelf. Het OM wil dat hij vier jaar achter de tralies verdwijnt.
Rick S. werd verdacht van twee brandstichtingen, maar dat kon het Openbaar Ministerie niet bewijzen. Daarom eiste het vrijspraak voor de derde verdachte, een eis die waarschijnlijk wordt overgenomen door de rechter.