Burgemeester Weert wil snel af van aso-asielzoekers

De politie kwam maandagavond massaal in actie vanwege een incident in het azc. © Weertdegekste
De burgemeester van Weert wil zo snel mogelijk af van een groep asielzoekers die overlast veroorzaakt.
Het gaat om een groep met voornamelijk uitgeprocedeerde asielzoekers die terug moeten naar hun eigen land. Volgens burgemeester Heijmans komen deze economische vluchtelingen uit veilige Noord-Afrikaanse landen, zoals Algerije en Tunesië.

Luister ook: Burgemeester Weert wil crisisoverleg over aso-asielzoekers

Intimidatie en diefstal

Het is de laatste weken onrustig in het azc in Weert. De asielzoekers veroorzaken veel vechtpartijen. Ook is er sprake van drank- en drugsgebruik, intimidatie en diefstal, zegt Heijmans. Andere vluchtelingen in het centrum voelen zich volgens hem niet meer veilig. Ook veroorzaakt de groep buiten het azc problemen.

Geweldsexplosie

Maandagavond rukte de politie massaal uit naar het asielzoekerscentrum na een geweldsexplosie. Agenten wilden een winkeldief oppakken, maar bij die arrestatie ontstond groot rumoer. Daarop kwamen tientallen agenten in actie.

Voor dezelfde winkeldiefstal werd eerder op de middag ook al iemand opgepakt. Bij die aanhouding werd een politieagent door een groep jongeren belaagd.
In Avondgasten laat de burgervader weten dat voor asielzoekers die wel nog een kans maken hier een verblijfsvergunning te krijgen, maar zich niet gedragen er een opvangmogelijkheid in Amsterdam is. Voor kansloze asielzoekers is er niets volgens Heijmans, die deze kwestie bij de staatssecretaris wil aankaarten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!