Opvang loverboy-slachtoffers moet in Cadier en Keer komen

© iStock
Het opvangtehuis voor loverboy-slachtoffers moet in Cadier en Keer gaan komen.
Stichting Jeugdzorg Sint Joseph in Cadier en Keer is volgens burgemeester Jos Heijmans van Weert in beeld om speciale opvangplekken te creëren voor de slachtoffers.

Plan

De Universiteit Maastricht (UM) onderzoekt wat de beste behandelmethode voor hen is. De maatregelen maken deel uit van een plan om de loverboyproblematiek in Limburg aan te pakken.

Mensenhandel

Binnenkort presenteert Heijmans dit plan aan zijn 33 Limburgse collega’s. De burgemeester is namens de gemeenten portefeuillehouder mensenhandel, waar de loverboyproblematiek onder valt. De opvang en behandeling van slachtoffers moeten op 1 januari 2016 starten.

Schrijnende zaken

De zwaarste gevallen zullen minimaal twee jaar onder behandeling blijven, schat Heijmans. "Dit zijn hele schrijnende zaken. Zo’n meisje is voor haar leven verpest. Het is maar de vraag of we een behandelmethode vinden, waarbij ze weer kan functioneren in de maatschappij", zegt hij. Het idee is om een ‘ketenaanpak’ op te stellen: een slachtoffer komt eerst in een gesloten inrichting, kan dan doorstromen naar een ambulante plaats en krijgt begeleiding en nazorg.

Effecten

Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie aan de UM, is nadrukkelijk bij de opzet van het plan betrokken. "We onderzoeken preventieprogramma’s van onder andere de stichting Helse Liefde en meten straks de effecten van de behandelingen in Sint Joseph.Wetenschap en praktijk trekken zo samen op. We willen laten zien dat de behandelingen werken", zegt De Ruiter.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!