Duurzaam Limburg: twee zonneparken en extra windmolens

© iStock
De provincie wil de komende vier jaar zeventien extra windmolens en twee zonneparken realiseren. Dat staat in een nota over de overgang van Limburg naar duurzame energie.
De zeventien windmolens moeten circa 50 megawatt stroom opleveren.

Financieel gewin
De provincie heeft wel als uitgangspunt dat omwonenden moeten kunnen delen in de opbrengst ervan. Bijvoorbeeld als lid van een energiecoöperatie of door een aandeel te nemen in de kosten, met de kans op financieel gewin."We maken de benodigde installaties immers onderdeel van hun leefomgeving", aldus de nota.

Rode draad

Volgens het provinciebestuur zijn er nu al genoeg initiatieven voor windmolens in Bergen, Landgraaf en Weert en voor zonneparken in Maastricht (Lanakerveld) en - opnieuw - Bergen (Wells Meer). Rode draad in de nota is dat de provincie de regie wil voeren bij de overgang van Limburg naar duurzame energie. Zo wil zij steeds voor een periode van vier jaar concrete afspraken maken met alle betrokkenen.
Plan van aanpak
Ook worden momenteel twee zogeheten Regionale Energie Strategieën (RES) opgesteld: eentje voor Zuid-Limburg en eentje voor Noord- en Midden-Limburg. Over een jaar moet dat leiden tot een concreet plan van aanpak dat bij het Rijk moet worden ingediend.

Scherp oog
De nota straalt ook geloof uit in nieuwe technologieën die gaandeweg beschikbaar komen. Daarvoor moet een 'scherp oog' zijn. "Want één ding staat vast: als we alleen maar focussen op technieken die we vandaag de dag beschikbaar hebben, dan gaan we het niet redden om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dan zouden we de provincie moeten volbouwen met windturbines en bijvoorbeeld industrieën moeten stilleggen. En dat gaan we natuurlijk niet doen", aldus de provinciale nota.

Verbindingen
In de nota wordt ook een lans gebroken voor grensoverschrijdende samenwerking, mede omdat dat kosten kan besparen. "Limburg kan mogelijk profiteren van goede verbindingen met elektriciteitsnetwerken en bijvoorbeeld waterstofinitiatieven in Duitsland en België", zo verwacht de provincie.

Concreet en tastbaar
Verder wordt in de nota draagvlak 'onmisbaar' genoemd bij de overgang naar duurzame energie en moeten lusten en lasten evenwichtig worden verdeeld. "Belangrijk daarbij is dat de Limburgse bevolking kan meeprofiteren van investeringen in energietechnieken. Concreet en tastbaar", zo stelt de nota.

Ook wordt verwezen naar een aantal 'kansrijke' alternatieven voor gas, waarbij gebruik wordt gemaakt van restwarmte en bodem- en aardwarmte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!