Motie voor samenwerking tussen vliegvelden aangenomen

© iStock
De Tweede Kamer heeft bijna unaniem een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen om werk te maken van meer samenwerking en afstemming tussen vliegvelden van nationaal belang, waaronder Maastricht Aachen Airport.
De motie was ingediend door CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen. De Partij voor de Dieren stemde als enige tegen de motie.

Versterkte regie

Volgens de motie is 'versterkte regie' nodig tussen de grotere vliegvelden om ervoor te zorgen dat geen kansen onbenut blijven en bedreigingen geëlimineerd worden.

Zes vliegvelden

Nu laat die samenwerking nog te wensen over. In de motie worden zes vliegvelden met name genoemd. Dat zijn Schiphol, Lelystad, Rotterdam, Eindhoven, Eelde en Maastricht Aachen Airport.

Nieuwe kansen

"Nederland is maar een postzegel. Daarom kunnen we het ons niet permitteren dat vliegvelden langs elkaar heen werken", aldus CDA-kamerlid Amhaouch. Dat biedt ook nieuwe kansen voor Maastricht Aachen Airport.
"Het gaat om een combinatie van het zo goed mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden van vliegvelden, gekoppeld aan het minimaliseren van de overlast voor omwonenden", zo zegt hij.

Gesprek

In de Luchtvaartnota waaraan de regering werkt, moet expliciet aandacht worden besteed aan meer afstemming en samenwerking. Daarom moet de regering zo snel mogelijk met de vliegvelden in gesprek gaan, staat in de motie.